середа, 13 березня 2024 р.

75 річниця з дня народження Володимира Івасюка

Працівники Кам’янського заповідника активно проводять виїзні просвітницько-ознайомчі заходи. 12 березня 2024 року для учнів 9- 11-х класів був проведений тематичний захід “Смертельний талант”, який присвячений життю та діяльності легендарного українського композитора, співака, музиканта Володимира Івасюка. Цього року, йому могло б бути 75, але, на жаль, не судилось.
В ході заняття завідуючий меморіальним музеєм Зелений будиночок КДІКЗ Олександр Мушта – коротко описав біографію митця, його шлях до музичного Олімпу, джерела натхнення, визначні події творчості майстра тощо. Окрема частина заходу була присвячена історії створення шлягеру “Червона Рута”, що зробила Івасюка популярним в усій Україні. Саме після виходу в світ цього хіта в 1970 р. молодий музикант з Буковини став дуже відомим. Також діти дізналися і про інші пісні автора, які навіть сучасні школярі добре знають: “Водограй”, “Пісня буде поміж нас”, “Мальви” та ін.В.Івасюка вважають засновником сучасної української естрадної пісні. Саме він вивів нашу пісню із забуття та зробив її мегапопулярною. Люди навіть вчили українську мову, щоб зрозуміти мелодику творінь Івасюка. Все це чітко показувало окремішність української культури та неможливість її втягнення в штучну спільність “совєтчини”, де домінувало все московитське. Саме через це комуністичний режим і знищив композитора, не допустивши ще більшого зростання українського музичного слова.
На момент загибелі Володимиру Івасюку було лише 30 років. Скільки він міг ще написати хітів, скільки ще міг зробити корисного, але… Совєтська влада позбавлялась усіх небезпечних для себе елементів, одною із численних жертв якої став Івасюк. Але його пісні й творчість вбити було неможливо. Вони звучать повсюдно і нині, наглядно демонструючи величезний талант Майстра та невмирущість закладених ним думок. Тож пам’ятаймо про наших видатних діячів, які віддали все на благо своєї держави. Чільне місце серед них займає і Володимир Івасюк.





Немає коментарів:

Дописати коментар